15:00

Vedums AIS

Referat: Valtorps IF - Vedums AIS

Kvaldrömmen lever!

I gårdagens helt avgörande match mot Valtorp lyckades VAIS plocka fram den högsta nivån under hela höstsäsongen och lyckades vinna den mycket tuffa bortamatchen mot Valtorp med 3-1 (2-0). Efter de senaste veckornas mindre bra insatser var det mycket starkt gjort att alla lyckades fokusera så bra och prestera på topp när det gäller som mest!

Matchinramningen var precis som den ska vara i en avgörande match, mycket publik och en härlig stämning. Planen hade av förklariga skäl tagit ganska mycket stryk av den senaste tidens regnande, men höll ändå förvånansvärt bra matchen igenom.

Efter en lite trevande inledning från VAIS där vi inte riktigt var på tårna jobbade vi oss allt mer in i matchen. Innan matchen hade vi pratat mycket om att andrabollsspelet skulle bli oerhört viktigt och det visade sig också stämma bra. Vår backlinje stred enormt bra på Valtorps många långbollar och efter hand lyckades innermittfältet dammsuga upp fler och fler andrabollar. Tyvärr lyckades Valtorp till en början med sin offside-taktik när vi försökte ställa om, men de skulle bli straffade för det här längre fram!

Efter den första kvarten hade vi lyckats skaka fram två bra målchanser som mycket väl kunde resulterat. Tommy Jonsson som var tillbaka efter en veckas semester på Cypern hade ett bra skott och dessutom vara undertecknad nära att nicka in ledningsmålet efter ett långt, flackt inlägg från Henrik Krook.

Den följande tiden tog vi över allt mer och det kändes som en tidsfråga innan målet skulle falla. Vi hade fler och bättre djupledsbollar allt eftersom och Valtorp fick allt svårare att freda sig. Det nykomponerade anfallsparet Tommy Jonsson/Fredrik Möller var hela tiden vassa i sina löpningar och vi fick också en del möjligheter på fasta situationer. Jonatan Lunden hade den bästa möjligheten efter en högerhörna, men trots uppoffrande spel lyckades Valtorp värja sig även den gången.

Ledningsmålet lät dock inte vänta på sig utan efter ett mycket vackert VAIS anfall kunde Henrik Krook trycka in 1-0 på brittiskt manér. Daniel Josefsson hittade Tommy Jonsson med en djupledsboll, Tommy i sin tur rundade målvakten, men kom lite ur vinkel. Istället släppte han in bollen till en framstormande Krook som efter en jättelöpning forcerade in 1-0.

Efter målet fortsatte vi att pumpa på och hemmalaget var oväntat bleka. VAIS vann 4 av 5 närkamper, vilket fysiskt starka Valtorp knappast är vana vid. Innan 2-0 målet föll hade Daniel Möller ett fräsande skott från långt håll, som tog klockrent i bortre stolpens insida och ut. Nära ett riktigt drömmål, men istället kom utökningen med drygt fem minuter kvar av den första halvleken.

Efter bra VAIS-tryck blev Henrik Krook nedgjord i den högra delen av straffområdet och domaren tvekade inte utan pekade på straffpunkten. Tommy Jonsson var sedan iskall från elva meter och stänkte upp bollen i målvaktens vänstra kryss.

Starten av den andra halvleken påminde mycket om den första. Efter några pigga minuter från Valtorp tog vi återigen tag i taktpinnen och spelade oerhört bra fotboll den första kvarten. Precis som i hemmamatchen mot Valtorp hade vi ett koppel av högklassiga målchanser att avgöra matchen, men den riktiga skärpan saknades. Fredrik Möller hade några riktigt bra avslut och dessutom borde kanske både Tommy Jonsson och Daniel Josefsson satt varsin kasse med normal utdelning.

Mycket ologisk och psykologiskt jobbigt kom istället Valtorps reducering. Efter en horribelt feldömd frispark då undertecknad gjorde sitt livs brytning fick Valtorp en hörna och den hörnan slog Jonny Hägerå direkt i mål.

Precis som så många gånger tidigare gav det här Valtorp ny energi och under den efterföljande 20 min perioden var hemmalaget det klart bättre laget. Vi blev lite ängsliga och panikslagna i vissa situationer, vilket bjöd in hemmalaget till fina målchanser. Framförallt tänker man på ett läge där en Valtorpspelare blev helt friställd, men Håkan Göransson svarade för en av sina patenterade utrusningar. Är helt säker på att Håkan inte har någon överman i världen när det gäller en mot en situationer!

En ytterligare försvårande omständighet som också bidrog till att matchen blev jämnare var att domaren ändrade nivå på bedömningen i den andra halvleken. Vi blev gång på gång avblåsta i tveksamma situationer och till skillnad från i den första halvleken fick Valtorp chansen att sätta tryck på oss. I den första halvleken tillät domaren en helt annan nivå och då kunde istället vi ställa om snabbt, små marginaler! Tycker ändå att båda lagen hjälptes åt väldigt bra att hantera det här, annars hade tillställningen säkert kunnat glida ”domherren” ur händerna.

Valtorp fick som sagt tillfälle att förlägga stora delar av spelet på vår planhalva och helt klart är man duktiga på fasta situationer. Håkan stod för ytterligare en matchavgörande räddning innan vi den sista kvarten lyckades jämna ut spelet lite mer. Vi hade också några riktigt bra kontringslägen och en hörna där vi kunde/borde avgjort matchen, men istället fick Johan Otterborg ikläda sig rollen som definitiv matchhjälte med bara några minuter kvar av matchen.

Undertecknad nickade fram bollen till Tommy Jonsson som på krampfyllda vader löpte sig fri, avslutade med ett lågt högerskott och på returen kunde nyss inbytte Skalken slå in 3-1 på returen. De sista minuterna förlöpte ganska lugnt även om Valtorp vaskade fram en riktigt bra reduceringschans.

Totalt sett över 90 minuter var vi det klart bättre laget och stundtals presterade vi riktigt bra. Det kändes verkligen som att vi hade bestämt oss för att det nu var vår tur efter några avgörande förluster i viktiga matcher de senaste säsongerna. När vi är som bäst är vi ett oerhört jobbigt lag att möta och det lagspelet plockade vi verkligen fram igår. Mycket avgörs på det mentala planet vid en sådan här match och utan tvekan var vi bättre förberedda än Valtorp.

Därför svårt att ge individuell spelarkritik när samtliga är väl godkända. Valtorp spelar ett mycket rakt spel med konstant långa bollar och i det spelet är Jonatan Lundén oerhört värdefull. Igår vann han nästan 100% av alla dueller och det var väldigt grundläggande för segern. Dessutom tyckte jag mig skymta ett och annat danssteg från Jonis sida under matchen – kul att se att hans dansträning inför ”Lets dance” börjar ge frukt!!!

Henrik Krook gjorde också en mycket bra match, inte minst i den första halvleken då han stod för två helt avgörande insatser, men framförallt var det här som sagt en match som vi vann som ett lag.

Gårdagen var en kväll i njutningens tecken, men nu handlar det om att fokusera och ladda om inför nästa helgs drabbning mot Grolanda. Även där är det bara seger som räknas, men skönt att ha allt i egna händer när det handlar om att säkra kvalplatsen.

Sist men absolut inte minst vill jag tacka alla de tillresta VAIS-supportrarna, som mycket bidrog till den fina inramningen. Jätteviktigt med stöd i en sådan här viktig och svår bortamatch, en stor eloge till alla som valde att stötta oss igår! Vill framföra ett stort tack från hela truppen för det engagemanget! Förhoppningsvis får vi möjlighet att erbjuda samma tillfälle ytterligare några gånger till i ett rafflande kvalspel, men först handlar all fokusering enbart om Grolanda-matchen.

Skribent: Marcus Wallin

fre 15 jun 2007, 19:00 Vedums AIS - Valtorps IF 2 - 2